SUNAL'IN İZİNDEN GİDİYORLAR
YARGITAY'IN KEMAL SUNAL FİLMLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ KARARI SİNEMA SANATÇILARINI MEMNUN ETTİ. OYUNCULAR KARARIN EMSAL OLUŞTURDUĞUNU BELİRTTİ.
Yargıtay'ın Kemal Sunal filmlerinin kullanımı ile ilgili kararı sinema sanatçılarını memnun etti. Kararın emsal oluşturduğunu belirten oyuncular, telif haklarını mahkemelerde aramayı öngörüyor.
Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden Hülya Koçyiğit, yargının Kemal Sunal kararına dayanarak oyuncuların dava açabileceğini ifade etti. Ediz Hun ve Fikret Hakan ise telif hakları için mahkemelere bireysel değil toplu başvuruların daha uygun olacağını; burada sinema derneklerinin önemli rol oyanayacağını vurguladı.
'Turist Ömer' tiplemesi ile belleklerde yer edinen Sadri Alışık'ın oğlu Kerem Alışık da babasının filmlerinden doğan hakları hukuk çerçevesinde arayacaklarını duyurdu.
Filmleri ekranlarda tekrar tekrar yayınlanan Kemal Sunal'ın ailesi 'Düttürü Dünya' ve 'Yoksul' filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür'e tazminat davası açtı. Davaya bakan İstanbul 1. Fikir ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi, ailenin komedyene ait filmlerin yeni gösterimlerinden telif almasına karar verdi.
Filmin gelirlerinden Gür'ün tek başına yararlanmasının hakkaniyet ve sebepsiz zenginleşme hükümlerine aykırı olduğuna kanaat getiren mahkemenin kararı Yargıtay tarafından da onaylandı. Yargıtay'ın bu onayı Yeşilçam'da memnuniyetle karşılandı. Ekranlarda devamlı filmleri dönen sinema sanatçıları, Sunal ailesi gibi hukuk yoluna başvuracak.
Kemal Sunal filmlerinin kullanım kararı ile ilgili Cihan'a açıklamalarda bulunan ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit, "Burada emsal söz konusu ise taraflar haklarını arama durumundadır." dedi.
Telif hakları alanında kanun ve kuralların tam olarak uygulanamadığından yakınan Koçyiğit, şunları kaydetti:
"Bu sebeple oyuncular, daha evvel filmler ile ilgili haklarını yapımcılara devretti. Kuşku yok, Kemal Sunal kararının ardından hepimiz buna uygun hak arama yoluna gireceğiz. Tabii burada makul olmak, hakikate uygun davranmak gerekiyor. Zararın neresinden dönülürse kardır. Filmlerin televizyonda gösteriminden doğan haklar, bu dönemden itibaren başlasa da kardır. Geride bıraktığımız senelerde yapılan göisterimden taleplerimiz hakikate uygun olmayabilir. Ama bu dönemden itibaren televizyonda yayınlanacak filmlerden sanatçılara getirisinin olması uygundur. "
Filmleri için yargı yoluna gitmeyi ele aldığını ancak şu an için bir girişimde bulunmadığını aktaran Koçyiğit, "Telif Yasası ile ilgili beklediğimiz ilave bir kanun var. Yeni yasama döneminde gündeme gelecek. Ondan sonra ne yapıp yapmayacağımız belli olur. Dileğim pek çok kanunda olduğu gibi bu yeni kanunun uygulanmasında sorun olmamasıdır. " ifadelerini kullandı.
Yeşilçam jönlerinden Ediz Hun ise mahkemelerin Kemal Sunal'ın 'Düttürü Dünya' ve 'Yoksul' filmleri ile ilgili kararını yerinde buldu.
Sinema sanatçılarının ekranlarda oynayan filmlerinden gelir elde edemediğinden dert yanan Ediz Hun, "Maalesef filmlerimizden yapımcı diye geçinenler nemalanıyor. Biz eğer medeni bir ülke ise artık medeniyetin icaplarını yerine getirmeliyiz. Artık filme dair bütün haklardan filmin oyuncuları yararlanmalı. " temeninlerinde bulundu.
Telif hakları ile ilgili bireysel başvuru yerine toplu başvurunun daha doğru olacağını dile getiren Hun, şöyle devam etti:
"Bir derneğin, birliğin ya da vakfın imzalar toplayıp mahkemeye gitmesi daha uygun olur. Bireysel başvuru yolu benimsenirse; onlar, yüzler müracaat ederse her şey karman çorman olur. Bu anlamda SODER, SESAM gibi dernek ve birliklerin hukuka müracaatı daha uygun olur.
Öte yandan daha evvel televizyonlarda oynayan filmler için değil de bundan böyle oynayacak filmler için talepte bulunulmalı. Zaten, Yeşilçam oyuncularından 10 erkek 10 hanım kaldı. Bunların filmini oynatırken ödeme yapılmalı. Bunlara bir şey verilmeli. Çünkü ilmde hak yapımcıdan çok oyuncudadır."
Toplam 163 film ve dizide rol alan Fikret Hakan da telif hakları adına yeni bir yasa yapılmasını, devletin muğl'k maddeleri berrak kılmasını talep etti. Bu anlamda Kemal Sunal davasını önemli gören Hakan, burada mahkemelere tek tek başvuru yerine toplu başvurunun daha uygun olacağını savunurken; "Çünkü tek tek başvurursak dava aylar, seneler alır. Para da para olmaktan çıkar. Ayrıca oyuncular olarak patronları karşına alırız." uyarılarını yaptı.
Hakan, Kemal Sunal'ın davasının ardından hukuki yollara başvurmak için birlik ve derneklerle görüşmeye de açık olduğunu vurguladı.
Fikret Hakan, Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun'un aksine televizyonlarda daha evvel yayınlanan filmlerden de telif alınması gerektiğini ifade etti. "Devlet, kendi menfaatleri masaya geldiğinde geriye dönük alacaklarını aldığı gibi vermeli de. " dedi.
'Turist Ömer' karakteri ile milyonların gönlünde yer edinen merhum aktör Sadri Alışık'ın oğlu Kerem Alışık da telif hakları adına Sunal ailesi gibi mahkemenin yolunu tutabileceklerine temas etti.
Yargıtay'ın Kemal Sunal ile ilgili onama kararını reform olarak niteleyen Kerem Alışık, "Filmlerde bütün oyuncuların ve mutfak ekibinin katkıları vardır. Bu anlamda yargının son kararı hakikaten iyi bir örnektir, ama geç alınmıştır. " yorumunu yaptı.