Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir?
Halk arasında ‘’mide yanması’’ veya ''mide ekşimesi’’ olarak da bilinen reflü,dünyada en sık görülen sağlık sorunlarından birisidir.
Tam tıbbi ismi Gastroözofajial Reflü (GÖRH) olan bu sindirim sistemi hastalığında,mideyi yemek borusundan ayıran kapak yeterince kapanmaz ve mide içeriğindeki asitle karışık yemek kalıntıları yemek borusuna ve ağıza gelerek yanma hissi yaratır.
YOUTUBE KANALIMA ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN
İleri derecede reflü hastalığı olan insanlarda (yemek borusu asitle hasara uğradığı için) yemek borusu kanseri görülme ihtimali de vardır.
Reflü şikayeti için hekimler genellikle asit baskılayıcı ilaçlar reçete etmekteler.Hastalığın doğru teşhisi ve tam tedavisi için hekime gitmek en doğru seçenek olacaktır.Ancak,ileri derecede olmayan,ayda 1-2 kez yaşanan reflü şikayetleri evde bulunan yiyecek,içecek ve diğer yardımcı ürünler ile baskılanabilir.
Bu yazımda,reflüye iyi gelen,mide ekşimesini azaltmaya yardımcı olan ilaçsız seçenekleri açıklayacağım.Bu tür destek ürünlerinin hastalığın semptomlarını ortadan kaldıracağını,hastalığı tedavi etmeyeceğini özellikle vurgulamak isterim.
Mide yanmasına (ekşimesine) iyi gelen şeyler neler?
Şekersiz sakız çiğnemek
Journal of Dental Research dergisinde (Diş Araştırmaları Haberleri) yayınlanan küçük çaplı klinik çalışmanın sonuçlarına göre,yemeklerden sonra 30 dakika şekersiz çiklet çiğnemenin reflü şiddetini azalttığı belirtilmiş.
Araştırmacılar,sakızın tükürük ve diğer ağız içi salgıları artırdığını,tükürüğün mide asidini baskılayıcı baz özellikleri olduğunu bu nedenle reflüye iyi geldiğini açıklamaktalar.
Karbonat
Hemen herkesin yüzyıllardır mide yanması için kullandığı karbonat,baz içeriklidir ve mide asidinin yakıcı etkisini azaltarak,rahatlama sağlar.Yemeklerden sonra bir bardak suya 1 çay kaşığı karbonat ilave edip karıştırarak içilebilir.
Ancak sık tekrarlayan mide yanmasını sürekli karbonatla bastırmaya çalışmak doğru değildir.Çünkü karbonatın mide bulantısı,şişkinlik gibi yan etkileri bulunmaktadır.
Meyan kökü
Mide sağlığını korumaya yardımcı olan meyan kökü,mide yanmasında kullanılan antiasitler(talcid,rennie v.d) gibi işlev görüyor.
Yemeklerden 15-20 dakika önce 10 gram civarında meyan kökü yemek mide asidini dengelemeye yardımcı olur.Bununla birlikte,aşırı tüketilen meyan kökü ve meyan kökü şerbeti,kan basıncının artmasına,yani, yüksek tansiyona da zemin hazırlar.İdeal olanı, (bulabiliyorsanız) glisirizik asit içermeyen Meyan kökü tabletleri kullanmaktır (DGL Meyan).
Aloe Vera bitkisi
Halk arasında Sarısabır otu olarak da bilinen Aloe Vera,yüzyıllardır yanıkların ve enflamasyonun şiddetinin azaltılması için kullanılan doğal bit tedavi yöntemidir.İltihabı ve hasarlı bölgeyi yatıştırma özelliği,mide ve yemek borusu hasarları için de söz konusudur.
Yemeklerden 20 dakika önce bir çay bardağı Aloe Vera suyu içmek,mide ekşimesini önlemeye yardımcı olabilir.Aloe Vera fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir.
Kaygan Karağaç
Kırmızı Karağaç olarak da bilinen kaygan karağaç kabuğu, Kızılderililer tarafından sindirim sistemi,çıban gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdi...Modern yüzyılın başlarında kürtaj da yaygın olarak kullanılması nedeniyle çoğu ülkede satışı yasaklanmıştı.Günümüzde kaygan karağaç tozu ve merhemi olarak bazı ülkelerde satışı yapılmaktadır.
Kaygan karağaç,midede kalın ve yapışkan bir tabaka oluşturarak mide asidinin yakıcı etkisinden sindirim sistemini korur.İki tatlı kaşığı kaygan karağaç özütünü 1 bardak suda karıştırarak,yatmadan 30 dakika önce içmek,gece (uyku esnasında) yaşanan reflüyü önlemeye yardım eder.
Önleyici sağlık bilgisi;Mide yanması ,obezite ile doğrudan ilişkili bir hastalıktır.Yediklerimiz arttıkça mide şişer ve hazmetmekte zorlanır.Midenin zorlanması mide üst kapakçığının bozulmasına neden olur,yediklerimiz yemek borusuna ve ağzımıza gelir.Yani reflü yaşarız...Bu nedenle,özellikle akşam fazla yemek yememek,yatmadan en az 3 saat önce bir şey yiyip içmemek,yüksek yastıkta uyumak ve en önemlisi kilo kontrolü yapmak reflü ile mücadelenin en sağlıklı yollarıdır.