MAHSUN KIRMIZIGÜL'Ü DELİKANLI BİLİRDİK!

ÜNLÜ SİNEMA SANATÇISI EŞREF KOLÇAK'IN BESTECİ VE YORUMCU OĞLU HARUN KOLÇAK, MAHSUN KIRMIZIGÜL'ÜN BABASININ TELEFONLARINA ÇIKMAMASINI VE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMAMASINI AĞIR BİR ŞEKİLDE ELEŞTİRDİ.

RÖPORTAJ: ŞEBNEM ÖZCAN

O, Türk Pop Müziği’nde Onno Tunç ve Sezen Aksu ekolünün en önemli sanatçılarından biri  23 yıl önce bestelediği ‘Gir Kanıma’ şarkısı ve Onno Tunç ile yaptığı ilk albümüyle milyonların beğenisini kazanan Harun Kolçak, daha önce de bir dönem Sezen Aksu’ya gitar çaldı, vokal yaptı. Ünlü yorumcuların albümlerine besteler de veren Harun Kolçak geçen sürede 9 albüm üretti. 5 yıl önce annesini kaybeden, bu olaydan dört ay sonra da kansere yakalanan sanatçı hastalığı yenmeyi başardı. Türk Sineması’nın duayen oyuncusu Eşref Kolçak’ın oğlu olan sanatçıyla müziği, babasını ve hayatı konuştuk.

*Siz kanser hastalığı da geçirdiniz. Ölümden korkuyor musunuz?

Kork ya da korkma ölüm diye bir gerçek var. Hayata anlamını kazandıran da bence ölüm. Ölümsüz olduğumuzu bilseydik, birbirimize bu kadar değer vermezdik. Ölümden sonra ruh başka bir boyuta geçecek. İçimizde hayatta kalma yaşama gücü var. İnsan bilmediği şeyden korkar. Benim inancıma göre ölümle her şey bitmiyor. Yaradan’ın bu kadar adaletsiz olacağına inanmıyorum. Muhakkak ki bir geriye dönüş var. Ben de ölümden her insan gibi ürküyorum tabii...   

*Babanız Eşref Kolçak, rahmetli annenizin yanında bir mezar yeri almış değil mi?

Evet, mezar taşını bile yazdırdı. Babam çok rasyonel bir adamdır. Annemin ölümünden sonra  2 ay çok ağır bir depresyona girdim. Kaldıramadım annemin ölümünü. Babam bana çok destek oldu. Babam her zaman en zor günlerimde elimden tutmuştur.

*Peki girdiğiniz o depresyondan nasıl çıktınız?

Tedavi gördüm. Benim gibi aşırı hassas bir adamın böyle bir travma yaşaması olası. Özellikle geceleri yatarken kabûslar görüyordum.

KANSERİ MANEVİYATLA YENDİM

*Siz rock müzik yapmaya başladınız ancak günümüzde müzik denilince akla ilk pop geliyor. Pop müzik sanatçıları büyük ilgi görüyor ve çok para kazanıyor. Pop müzik ülkemizde rock’a göre sizce de daha kazançlı değil mi?

Sadece para kazanmanın insana bir şey kazandırdığına inanmıyorum. Madde bağımlılığı bana göre. Çok para kazanmak benim umurumda olan bir şey değil. Benim belli bir yaşam standardım var. Onu tutturacak kadar bir param olsun yeter. Örneğin, beni kanser tedavisinde ayakta tutan şey para değildi. İçimdeki o manevi güce sarılmasaydım ayağa kalkama-yabilirdim. Yüce Yaradan’a olan bağım, onun gücünü içimde hissetmem beni  ayakta tuttu.

ALKALİ DİYETİNİ KEŞFETTİM

*Kanser hastalarına ne tavsiye edersiniz?  

Öncelikle hastalığı dışlamasınlar. Benimsesinler. Onu sevsinler. Ötelemesinler. Sevgiyle kabul etsinler. Bir de ben tamamen alkali diyete önem verdim. İngiliz karbonatının vücudumuzdaki asitik ortamı tamamen alkaliye çevirdiğini keşfettim. Çünkü bütün hastalıklarımızın sebebi hep asitik ortama dayanıyor. O asidi alkaliye çevirmek lazım.Ben çok kola tüketen biriydim. Günde 5 litre tüketiyordum. Onkoloğum bana “Sigara iç ama kola içme!” dedi. Kola o kadar zararlı bir şey yani. Kanser olmamın sebeplerinden belki de biri bu.

AJDA PEKKAN ÇOK UCUZ MÜZİK YAPIYOR

*Günümüzün pop sanatçılarını nasıl buluyorsunuz?

Günümüzün pop müzik şarkıcılarının  çoğunu sanatçı olarak görmüyorum. Bana göre sanatçı üretebilmeli.

*Ajda Pekkan’ı nasıl buluyorsunuz?

O benim gençliğimde stardı. Şu anda yaptığı müziği hiç tasvip etmiyorum.

*Neden?

Çünkü çok ucuz müzik yapmaya başladı. O Türkiye’deki pop müziğe büyük sıçramalar yaptırmış bir insandır. Ama şu anda yaptığı müziği çok ucuz buluyorum ve ona yakıştırmıyorum.

*Hiç bunu kendisine söyleme fırsatı yakaladınız mı?

Hayır ama size söylediğim gibi suratına da söylerim. ‘Ara Sıcak’ diye bir şarkı yapmış, ben onu yarısına kadar dinleyebildim. Ajda, zamanında o kadar doğru şarkılara imza atmış biri ki şu anda yaptığı müziğin seviyesi ve müzikalitesi çok düşük. Ben müzisyen kulağıyla onu dinlediğimde eski parçalarındaki keyfi  alamıyorum. Kalıcı şarkılar yapmıyor. Tutup da ‘Ara Sıcak’ gibi bir şarkı yaparsa, ben Ajda’yı dinlemem.

*Serdar Ortaç’ın müzisyenliğini nasıl buluyorsunuz?

Serdar’ı ben müzisyen olarak görmüyorum bir kere. Ben müzik hocasıyım. Yıllarca Kadıköy’de özel bir lisede öğretmenlik yapmış bir adamım. Serdar Ortaç eğlence müziği yapıyor. Öyle bir çizgi tutturmuş, o çizgide de gayet güzel gidiyor.

MAHSUN KIRMIZIGÜL’Ü DELİKANLI BİLİRDİK

*Babanız maddi olarak çok sıkıntıda olduğunu söylüyor. Ona destek oluyor musunuz?

Babam maddi sıkıntı çekiyor derken sürünüyor şeklinde algılanmasın. İki tane evimiz var, bir şeylerimiz var yani. Babam orada metafor yaptı. O eski jenerasyonun son temsilcisi. Ne yazık ki babama gereken önem verilmiyor. Yoksa bizim Allah’a şükür halimiz vaktimiz yerinde. Ama biz çalıştığımız zaman ayakta duran insanlarız.  

*Babanızın da söylediği gibi siz hayatınız boyunca hiç intihar etmeyi düşündünüz mü?

Babam öyle bir şey söylememiş. Ben de hayatı çok seviyorum. İntiharı falan hiç düşünmedim.En kötü zamanlarımda bile gitarı elime aldığım zaman her şey son bulur.

*Mahsun Kırmızıgül babanıza “Bundan sonra bütün projelerimde birlikteyiz” sözü vermesine rağmen telefonlarına bile çıkmamış. Siz bu konuda ne diyeceksiniz?

Benim Mahsun’la hiçbir samimiyetim yok. Ama babamdan, böyle bir tavır sergilediğini biliyorum. Mahsun’un yaptığı terbiyesizliktir. Yani etik değil, o anlamda söylüyorum. Eşref Kolçak gibi bir değere bu yapılmamalı. Biz Mahsun’u delikanlı bilirdik, pek delikanlı bir davranışta bulunmadı yani.

*Bu bana İbrahim Tatlıses’e olan kırgınlığınızı hatırlattı. Neden ona kırılmıştınız?

Ben İbrahim’e kırılmadım canım. Kendisi bana müzik şirketine gelmemi teklif etmişti. Ondan sonra albümümle pek ilgilenmedi. Ben de çok duygusal bir adam olarak ona çocuk gibi küstüm.

Hiçbir zaman bir star gibi yaşamadım. Sokaklarda insanlar üzerime koştuğunda korkudan mağazalara kaçıyordum.  Ben bohem yaşamayı seven bir adamım. Fransızlar ‘Bobo’ derler, ben ‘Bobo’ bir tipim. Yani hem bohem hem burjuva bir hayat yaşayan biriyim.

DÜNYA STANDARTLARINDA BİR BAS GİTARİSTİM

*1990’lı yıllarda başladığınız pop müzik sanatçılığına rock müzik sanatçısı olarak devam ediyorsunuz, neden?

Ben her zaman rock müzik dinleyen ve rock müzik çalan bir adamdım. Bu işe başlarken albüm yapma gibi bir fikrim yoktu. Onno Tunç beni ikna etti. Aslında Amerika’ya gidecektim. Orada ‘Fusion’ denilen cazla rock’ın karışımı olan bir müzik yapmak istiyordum. Dünya standardında bir basgitaristim. Onno Tunç benim yaptığım şarkıların çok güzel olduğunu ve bir albümde toplanması gerektiğini söylemişti. Pop müzik maceram öyle başladı. Müzisyen bir adamım. Serseri ruhluyum. Biz rock dinledik, öyle büyüdük. Rock müzik zaten hep içimde vardı. Benim evimde ya sert rock ya Chill Out ya da klasik dinlenir.
YORUM YAP
YORUMLAR