İlişkilerde Korunma Yöntemleri!
Cinsel ilişkide korunma yöntemlerini araştırdık, yazımıza gözatabilirsiniz.
Cinsel İlişkide Korunma
Cinsel ilişkide korunma denilince akla ilk gelen istenmeyen gebeliklerin oluşmamasıdır. Bunun yanında çok iyi tanınmayan partnerlerle ilişki kurma ve sık partner değiştiren kişilerde, korunmadan girilen cinsel ilişki sonucunda ise bazı cinsel hastalıklara yakalanabilinir. Fark edilmeyen bazıları ise tüm üreme sistemini ele geçirip, kullanılamaz hale getirebilir.
İstenmeyen gebeliğin önüne geçmek için çok kolay ve zararsız olan korunma yöntemleri vardır.
Kondom yani prezervatif: Erkeklerin kullandığı bir korunma yöntemidir. Kauçuk bir maddeden yapılan kondomların ihtiyaca yönelik ve duyulara hitap eden çok çeşitli türleri vardır. Erkekten gelen spermi bünyesinde hapsederek, kadının rahmine ulaşmamasına aynı zamanda yumurtanın döllenmesini engeller. Her cinsel ilişki için bir tane kullanılır. Erkek erek olduktan sonra cinsel organa takılır. Eğer yırtık, kullanım tarihi geçmiş ya da kullanım hatası olursa spermler bulunduğu yerden çıkıp, yumurtanın döllenmesine neden olabilir. Bunun için kondom takarken ve içinde bulunduğu paketten çıkarırken dikkatli olunmalıdır. Ayrıca her türlü cinsel yolla bulaşan hastalıktan iki tarafı da korur. Partnerlerden birinde lateks alerjisi var ise kullanılmamalıdır.
Diyafram: Diyafram kadınların kullandığı, vajinanın sonuna, rahmin başlangıcına yerleştiren bir tıpadır. Bu geçişi kapatarak erkekten gelen spremlerin rahime ordandan da yumurtalıklara ulaşmasını engeller. Lateksten yapılır. Cinsel ilişkiye girmeden önce yerleştirilmelidir. 24 saat kadar içerde kalabilme özelliği vardır.Diyaframlar çıkarıldıktan sonra temizlenerek tekrar kullanılır. Ömrü 2 senedir. Uzman tavsiyesi ile kendi rahim ve vajinanıza uygun diyafram satın alınmalıdır. Halk arasında kadın prezervatifi olarak da adlandırılır. Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkları engellemez. İyi temizlik yapılmadığında idrar yolu ve vajinal enfesksiyonlara aynı zamanda mantara yol açar. Lateks alerji olanlar, rahim dönüklüğü yaşayanlar, mesane ve rahim sarkma problemi olanlar kullanmamalıdır.
Spermisitler (Sperm öldürücü krem, köpük ve fitiller): Spermleri etkisiz hale getirirler. Tek başına kullanıldıklarında çok etki göstermezler. Cinsel ilişkiye girmeden yarım saat önce vajina içine kremse el yöntemi ile sürülerek, köpük ise sıkılarak, fitil ise rahime itilerek kullanılır. Ayrıca bu işlemler için ayrı aparatlar bulunur. Yaklaşık 2 saat etkisini kaybetmez. Saat başı yenilenmelidir.Reçetesiz satılır.
Spiral: En çok tercih edilen doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Döllenmiş yumurtanın rahim içinde bir yere tutunayıp, vücuttan atılmasını sağlar T şeklindedir. Spiralin takılımı uzman doktor tarafından yapılır. Lokal anestezi yardımıyla cerrahi müdahale ile takılır. Bir çubuk şeklinde iken içeride şemsiye gibi iki tarafa açılır.