Dikkat! Bu Hastalık Hamilelikte Bebeğide Etkiliyor!
Gebelik döneminde en ufak bir üşütme bile kadınların büyük kabusu olurken Klamidya gibi bir enfeksiyonun gebeyken ortaya çıkması psikolojik açıdan oldukça zor bir durum.
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelik döneminde meydana gelen klamidya enfeksiyonu hakkında oldukça sağlıklı bilgilerde bulundu.
Oral, anal ya da genital temas ile bulaşan bakteriyel bir enfeksiyon olan Klamidya anneden bebeğe geçebilen bir hastalık. Oldukça yaygın olduğu bilinen bu hastalık özellikle 15 ila 25 yaş aralığında sıkça görülür.
Gebelikte Klamidya'nın Zararları
Bu enfeksiyon erken doğum riskini arttırır. Amniyon kesesinde veya kesedeki sıvıda enfeksiyon oluşmasına neden olan klamidya, bu etkisi ile düşük riskini de arttırıyor.
Klamidya Belirtileri
Klamidya çoğu zaman kendini hiç belli etmeden ilerler. Hatta enfeksiyonu taşıyan kişilerin %70’inde herhangi bir belirti ortaya çıkmadı. Ayrıca bu rahatsızlığın belirtileri sistit ve mantar gibi sorunlarla kolayca karıştırılabilir. İdrar esnasında ağrı ve acı hissi, alt karın bölgesinde ağrı, vajinal akıntının içerisinde iltihap olması, vajinal akıntının kötü kokulu olması, cinsel ilişki esnasında ağrı veya kanama Klamidya belirtileri arasında yer alır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Klamidyanın erken teşhis edilmesi önemli. Eğer erken teşhis edilmezse infertilite, rahim ağzı iltihabı ve pelvik inflamatuar hastalık gibi çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir ve üreme sistemine yayılır.
Antibiyotik ilaçlarla kolayca tedavi edilebilen bu hastalık gebelikte de bir komplikasyon ortaya çıkmadan tedavi edilebiliyor. Hamilelikte ortaya çıkan klamidyanın tedavisi yapılırken partnerin de tedavi edilmesi gerekir.
Aksi takdirde yapılan tedavinin bir yararı olmayacağı unutulmalı. Hamilelikte klamidya sorunu mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavi edilmediği takdirde bebekte ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olan bir sorundur.
Bebeğin sağlığı, uzun vadede kısırlık gibi sorunların ortaya çıkmaması, olası bir düşük ya da erken doğum riski karşısında mutlaka tedaviye sıcak bakılmalı.