KİMLERİN AORT DAMARI YIRTILMA RİSKİ VAR!

OYA AYDOĞAN'IN AORT DAMARI YIRTILMASI SONUCU 12 SAAT SÜREN BAŞARILI BİR AMELİYAT GEÇİRMESİNE RAĞMEN HAYATA DÖNDÜRÜLEMEMESİ 'AORT YIRTILMALARI' KONUSUNDA HERKESİN BİLİNÇLİ OLMASI GEREKTİĞİNİ HATIRLATTI...

 

AORT YIRTILMASI NEDİR, KİMLER RİSK GURUBUNDA!

 

Son günlerde büyük merak uyandıran ve daha önce pek duyulmamış bir durum olan aort yırtılması nedir sorusuna dair açıklamalar konunun uzmanından geldi. Profesör Doktor Kasım Doğan, 40 ve 50 yaş arasındaki kişilerin risk grubunda olduğunu belirtti.

 

Aort yırtılması yaşayan hastaların yüksek tansiyonu olan ve kalp kapağında doğuştan ileri gelen bozukluk olan veya aort duvarında bu tür bir yapısal bozukluktan söz edilebilecek kişilerde görülebileceğini belirten Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Kasım Doğan, aortu yırtılan hastalara müdahalede ilk 48 saatin önemi ve aort yırtılması nedenleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Özellikle risk grubunda bulunan 40 ila 50 yaş aralığında bulunan kişilerde görülebilen aort yırtılmasına ilişkin bilgi veren Profesör Doktor Kasım Doğan, bu olayın Oya Aydoğan’ın başında gelmesiyle gündeme oturduğunu ve bununla birlikte ortaya çıkan aort nasıl yırtılır konusunun da pek çok soru işaretine neden olduğunu belirtti.

 

Profesör Doktor Kasım Doğan, genel olarak aort yırtılması meydana gelen hastaların 40, 50 yaş arasında olduklarını, doğuştan kalp kapağı ya da aort duvarı yapısal bozuklukları taşıdıklarını ifade etti.

 

AORT DAMARININ YIRTILDIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

 

Bu tür aort yırtılmalarında erken tanının oldukça önemli olduğuna değinerek aynı zamanda cerrahi müdahale ve sonraki sürecin de önemini vurgulayan Profesör Doktor Kasım Doğan, aort yırtılması belirtileri olarak, çok şiddetli göğüs ağrısı meydana gelebileceğini ve bu ağrının yırtılır şekilde sırta doğru yayıldığını kaydetti.

 

Hastaneye başvurmak zorunda kalan hastaların ağrılarının kendiliğinden geçmediğine dikkati çeken Profesör Doktor Kasım Doğan, çoğu zaman bu ağrının kalp krizi ağrısıyla karışabildiğini de ifade etti.

 

Bu ağrıyı kalp krizinden ayırt edebilmek için ise birkaç basit test yapıldığını belirterek aortta yırtığın başladığı noktanın BT Anjiyografi ile belirlenebildiğini ve yırtığın nereye kadar uzandığını görebilmenin de bu şekilde mümkün olduğunu belirten Profesör Doktor Kasım Doğan, kesin aort yırtılması tanısı koyabilmenin ise Tomografi ya da Ekokardiyografi ile mümkün olduğunu kaydetti.

 

Hastalığın oldukça hızlı ilerleyebildiğini ve sonuçların çok ciddi olabildiğini belirten Doğan, hastaların çoğunlukla hastaneye gelemeyerek yolda ya da evde hayatını kaybettiğini, hastaneye yetişebilenlerin ise geçen her saatte yüzde 1 oranında ölüm oranında artış olacağını da ifade etti.

 

Ağır durumda hastaneye gelen hastalara normal şartlarda 3 seansta yapılması gereken operasyonun 5-6 saat süren tek bir seansta yapılmasından dolayı cerrahi müdahalenin de oldukça zor olduğuna dikkatleri çeken Kasım Doğan, hastaların bu gibi durumlarda aortasının değiştirilmesi gerektiğini, ayrıca kalbi beslemekte olan koroner damarların işlevini kaybetmiş olmasından dolayı hastaya koroner bypass uygulamanın da gerekebileceğini belirtti.

 

OYA AYDOĞAN'IN BAŞINA GELEN OLAY!

 

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Doğan, Oya Aydoğan'ın durumu ile ilgili bilgi vererek kendisinin şiddetli bir öksürük sonrası rahatsızlandığını düşündüğünü söyledi.

 

Aydoğan'ın kendisinin hipertansiyon hastası olduğunu da belirten Doğan, eğer bu oluşan yırtık beyin damarlarına doğru ilerleyip beyin uzun süre kansız kalmışsa hastanın uzun süre komada kalabileceğini ve durumunun kötüye gelişeceğini vurguladı.

 

Sağlıklı bireylerin gerekli zemin oluşmadıkça aort damarı yırtılması ile karşılaşmayacaklarını vurgulayan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, buna neden olacak şekilde ani güç kullanma, çok ağır bir şey kaldırma, aniden başlayan öksürük ya da hıçkırık nöbetinin de bu duruma yol açabileceğini belirtti. 

YORUM YAP
YORUMLAR