İdeal vajina şekli nasıl olmalıdır? Genişliği ve darlığı anlaşılır mı?

Kadınların ve erkeklerin merak ettiği ama kimseyle konuşamadığı konulardan biri de “Vajinanın normal boyutları nedir? Genişliği ne kadar olmalıdır?

Her insanın eli, yüzü, parmakları nasıl farklı boyutlardaysa her kadının vajina şekli, uzunluğu ve genişliği de farklılık gösterir. Bazı faktörler de vajen genişliğini değiştirebilir.

İdeal Vajina Boyutları Nasıl Olmalıdır?

Vajina uzunluğu ölçüm yerine göre değişir. Vajina girişinden rahim ağzının ucuna (serviks) kadar olan ölçüm ortalama 9.6 cm dir. Ancak ölçüm vajina girişinden rahim ağzının başlangıcına (forniks) doğru yapılırsa ortalama 12 cm dir. Ancak forniksler ilişkide işlev gören bölüm değildir.

Penisin rahim ağzına dokunması kadının zevk alması için yeterlidir. Bu da demek oluyor ki cinsel ilişkide penisin 9,6 cm olması kadının tatmini için yeterlidir.

Bazı kadınlarda vajina uzunluğu 7.5-17 cm arası olabilir. Ancak bu farkı cinsel ilişki sırasında erkek anlayamaz. Vajina boyunun uzun veya kısa olması erkeğin aldığı cinsel hazzı etkilemez. Sadece penis rahim ağzına dokunmuyorsa (vajina çok uzun veya penis kısa ise) kadının aldığı zevk azalabilir.

Normal Vajina Genişliği Ne Kadar Olmalıdır?

Vajina genişliği değişkendir, çünkü vajina esnek bir dokudur. İçeri giren cismin (tampon, parmak, penis) boyutuna göre vajina genişleyebilir.

Ayrıca cinsel ilişki sırasında zevk hormonlarının etkisiyle vajinanın kan akımı artar, buna bağlı olarak da vajina ıslanır, uzar ve genişler.

Vajina genişliğini veya darlığını belirleyen en önemli faktör pelvik taban kaslarıdır. Pelvik taban kasları ne kadar güçlüyse vajina o kadar dar olacak, ne kadar zayıfsa o kadar geniş olacaktır.

Eğer vajinanızın genişlediğini düşünüyorsanız, bunun için yapabileceğiniz en iyi şey Kegel egzersizidir. Kegel egzersizi pelvik tabanı güçlendiren, vajinayı doğal daraltma yöntemidir.

Kegel egzersizi dışında tüm sporlar özellikle de pilates ve yoga da vajinayı daraltır. Ayrıca sık mastürbasyon yapan veya seks yapan kadınların da vajinası daha dar olur. Çünkü bu aktiviteler aslında pelvik taban kaslarını çalıştıran birer egzersizdir.

Kegel Egzersizi Nasıl Yapılır?

Kegel egzersizi pelvik taban kaslarını çalıştıran egzersizlerdir. Kegel egzersizinde pelvik taban kasları 10 sn kasılır, 10 sn gevşek tutulur. Bu hareket en az 20-30 defa 3 set halinde her gün yapılmalıdır. Peki pelvik taban kasları hangi kaslardır?

  • İdrar yaparken istendiğinde idrar yapmayı durduran kaslar pelvik taban kaslarıdır. İdrarınızı tutarmış gibi yaptığınızda pelvik taban kaslarını kasmış olursunuz. İdrar yapıyormuş gibi gevşediğinizde bu kasları gevşetmiş olursunuz.
  • Bu şekilde doğru şekilde kegel egzersizi yapabilir, vajinanızın doğal olarak daralmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kegel egzersizi vajinanın daralmasını sağlaması dışında rahim sarkması, idrar kaçırma, sistosel, rektosel gibi pelvik organ sarkmalarını da engeller.

Vajina Genişliğini ve Derinliğini Neler Etkiler?

Vajina da aynı penis gibi boyutu değişebilen bir yapıdır. Cinsel ilişki sırasında veya mastürbasyon sırasında zevk aldıkça boyutları değişir.

Seks dışında normal doğum da vajinanın genişlemesine neden olur ama uzunluğunu değiştirmez. Benzer şekilde menopozda da vajen uzunluğu değişmez.

Vajina genişliği için cm üzerinden belli bir sınır yoktur. Çünkü vajina genişliğini belirleyen esas faktör pelvik taban kaslarının gücüdür. Kaslar ne kadar güçlüyse kadın vajinasını o kadar daraltabilecektir.

Vajina Geniş mi Dar mı Nasıl Anlaşılır?

Vajinanın ideal boyutta olup olmadığını belirleyen esas etmen penis, vajina ve pelvik taban kasları (aşk kasları) arasındaki uyumdur. Bu üçgenin ayaklarından herhangi birinde sorun olduğunda cinsel hayat bozulacaktır.

Bir kadının zevk alabilmesi için yeterli olan penis boyunun 13 cm olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Penis kısaysa veya inceyse, vajina normal genişlikte de olsa kadının ve erkeğin zevk alması azalacaktır. Ya da kadın pelvik taban kaslarını düzgün kullanamıyorsa hem kendi hem de eşi yeteri kadar cinsel haz alamayacaktır.

Bir kadın pelvik taban kaslarını aşırı kasıyorsa, vajinası dar olmamasına rağmen, normal genişlikte olmasına rağmen aşırı darmış algısı oluşacaktır. Hatta bu durum en ileri boyutu vajinismus hastalığıdır. Vajinismus probleminde bilinçaltındaki korkular nedeniyle kadın pelvik taban kaslarını aşırı kasar ve cinsel ilişki gerçekleşemez.

Vajinismus tedavisinin basamaklarından biri de pelvik taban kaslarının kontrolünün kadın tarafından yeniden oluşturulması aşamasıdır.

Eğer cinsel ilişki sırasında vajinanızdan ses çıkmıyorsa, eşiniz ve siz zevk alıyorsanız vajinanınızın normal genişlikte olduğunu anlayabilirsiniz.

Vajina Daraltma Yöntemleri

Vajina daraltması için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir.

  1. Kegel egzersizi
  2. Lazer ile vajina daraltma
  3. Ameliyatla vajina daraltma (vajinoplasti)

Bu yöntemlerden hangisinin size uygun olduğuna jinekolog muayenesinden sonra karar verilir. Eğer vajinanızın geniş olduğunu düşünüyorsanız, bu durumu kompleks hale getirmeden muayene olmanızda fayda vardır.

YORUM YAP
YORUMLAR