BİLİM ADAMLARI DEHŞETE DÜŞTÜ! DÜNYAYI BEKLEYEN KORKUNÇ SON BU MU? NASA ŞOKTA!

ABD UZAY VE HAVACILIK DAİRESİ'NİN (NASA) 6 YIL ÖNCE UZAYA GÖNDERDİĞİ SDO UZAY ARACININ (GÜNEŞ DİNAMİKLERİ GÖZLEMEVİ) 17-19 MAYIS ARASINDA ÇEKTİĞİ SON GÖRÜNTÜLER BİLİM İNSANLARINI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) 6 yıl önce uzaya gönderdiği SDO uzay aracının (Güneş Dinamikleri Gözlemevi) 17-19 Mayıs arasında çektiği son görüntüler bilim insanlarını dehşete düşürdü.

 

NASA'nın internet sitesinde yayımlanan hareketli görüntüde Güneş'in Kuzey Kutbu'nda şimdiye kadar hiç görülmemiş bir koronal deliğin varlığı tespit edildi.

 

"PARÇALANIYOR MU?"

 

İngiliz Guardian gazetesinin konuyla ilgili "Güneş parçalanıyor mu?" başlıklı haberinde NASA uzmanlarının Güneş yüzeyindeki bu değişimle ilgili endişelerine yer verdi.

 

Geçtiğimiz yıl ekim ayında NASA söz konusu deliklerin görüldüğü aynı yerde, Dünya'nın 50 katı büyüklüğünde deliklerin oluştuğunu bildirmişti.

 

Ancak son çekilen görüntüde küçük deliklerin birleşerek tek parça halinde çok daha büyük bir koronal deliğe dönüştüğü görülüyor.

 

1973'TE TESPİT EDİLDİ

 

İlk kez 1973'te tespit edilen koronal deliklerin giderek büyümesi Güneş'in ısısını kaybettiği ve giderek sönmeye başladığı yönündeki tartışmaları hararetlendiriyor.

 

ISI DEĞİŞİKLİĞİ VE PATLAMA

 

Koronal deliklerin oluşum nedeni, manyetik alan dengelerinin değişmesi dışında henüz net bir şekilde açıklanamıyor.

 

Ancak Güneş'in farklı noktalarındaki ısı değişimlerine işaret eden koronal deliklerin çevresinde güneş fırtınaları ve patlamalar görülüyor.

 

Bu patlamaların Dünya'nın Güneş enerjisini kaybettireceği tezleri ise insanoğlunun en büyük korkusu.

 

 

RÜZGAR ÜFLÜYOR ISIYI YÜKSELTİYOR

 

Bilim insanlarının tespitlerine göre Güneş, uzaya koronal deliktevsaniyede 145 kilometre hız ile rüzgar üfürülüyor. Güneş fırtınalarının oluşturduğı bu etki koronal deliklerin çevresinde patlamalara neden oluyor.

YORUM YAP
YORUMLAR